Köttlobby ligger bakom dieter

2:18 min

Så kallade lågkolhydrat-dieter som bygger på stor andel kött och fett i kosten blir alltmer populära. Men dieterna är en miljömässig katastrof och bygger på forskning som finansierats av den amerikanska köttindustrin. Det visar Ekots granskning.

Det är många som börjat lägga om sin kost till mindre andel kolhydrater men mer kött och fett. Något som också märks på restaurangerna.

– Ja det är ofta folk som ber om att få en biff till och att få ta bort potatisen, riset eller rotfrukterna. Det sker nästan hela tiden nu, säger kocken Andreas Rosén.

LCHF – Low carb high fat – heter den mest populära bantningsdieten just nu. Problemet med dieten är att den uppmanar till hög konsumtion av kött och feta mejeriprodukter, samt ovanjordväxta grönsaker som ofta odlas i växthus uppvärmda med fossil energi.

Dieten bannlyser rotsaker och potatis som kan odlas med relativt liten miljöpåverkan.

Dieten är kort sagt en stor belastning för miljön. Ekots tester och uträkningar visar att den ger upphov till dubbelt så stora utsläpp av växthusgaser som en diet baserad på Livsmedelverkets kostråd.

Två av de främsta förespråkarna av LCHF är "kostdoktorn" Andreas Eenfeldt och omdiskuterade "fettdoktorn" Annika Dahlqvist.

I sina böcker och populära bloggar radar de upp vetenskapliga studier som ska bevisa att deras lågkolhydratdieter är det mest effektiva sättet att gå ner i vikt.

– Det är sanningen och folk ser också att det fungerar, säger Annika Dahlqvist.

– Det finns åtminstone elva välgjorda moderna studier, gjorda på 2000-talet, som har visat statistiskt signifikant större viktnedgång med strikt lågkolhydratkost, säger Andreas Eenfeldt. 

Både Dahlqvist och Eenfeldt hävdar att LCHF till skillnad från andra dieter inte påverkats av livsmedelsindustrin. I sin bok Matrevolutionen skriver Andreas Eenfeldt att den vänder sig till dem som "kan se skillnaden mellan trovärdig vetenskap och livsmedelsindustrins reklam".

Men när Ekot granskar de studier som bland andra Eenfeldt och Dahlqvist förlitar sig på, visar det sig att flera av dem är sponsrade av organisationer och företag som har ett direkt intresse i lågkolhydratkost eller ökad köttkonsumtion.

Bland finansiärerna finns amerikanska nötköttsbranschen genom National Cattlemens Association, mejeriföretag som Swissmilk och organisationer som är knutna till den amerikanska bantningsgurun Robert Atkins, numera död, men vars fru driver Atkinsrörelsen vidare med storsäljande bantningsböcker, skrifter och föredrag.

– Det är klart att det påverkar trovärdigheten när det gäller vem som betalar. Den mesta medicinska forskningen är bekostad av läkemedelsföretag för att visa på att deras produkter är bra, säger Andreas Eenfeldt.

– Det är ju inte den industriella forskningen vi baserar oss på utan först och främst av våra egna erfarenheter, säger Annika Dahlqvist.