Guatemala

Medicinska tester dödade 83 människor

1:20 min

Minst 83 människor i Guatemala dog i djupt oetiska amerikanska medicinska experiment som genomfördes för mer än 60 år sedan, det visar en offentlig undersökning som just presenterats i USA. Försöken har påverkat förhållandet mellan USA och Guatemala än i dag.

Experimenten genomfördes under tiden 1946 till 1948 men det var först förra året som de avslöjades. President Obama bad Guatemala om ursäkt och en utredning tillsattes och de första slutsatserna är nu klara.

Experimenten, som var en officiell amerikansk undersökning, gick ut på att studera hur effektivt penicillin var mot könssjukdomen syfilis.

Människor i Guatemala fick utan att de visste om det bli försökskaniner. Bland annat lät man prostituerade som hade syfilis ha oskyddat sex med bland annat soldater, fångar och patienter på psykiatriska sjukhus.

Tanken var att de skulle bli smittade och 700 av dem fick verkligen syfilis och man provade sedan hur penicillinet verkade, fast bara på drygt hälften av dem som deltog i experimenten.

Enligt dagens utredning ska åtminstone 83 av försöksdeltagarna ha avlidit och kommissionen slutsats är att de som tvingades med i experimenten inte behandlades som mänskliga varelser.

Den amerikanska forskare som avslöjade saken för ett år sedan säger att den dåvarande regeringen i Guatemala gav sitt tillstånd till verksamheten, men dagens regering har sagt att man funderar på att stämma USA inför internationell domstol.