Oden stannar hemma i vinter

Hot mot pågående svensk klimatforskning i Antarktis

1:48 min

Sjöfartsverkets beslut i våras att svenska isbrytaren Oden ska stanna hemma i svenska vatten i vinter får nu konsekvenser för svensk klimatforskning i Antarktis.

I flera år har Oden har varit inhyrd av amerikanska forskningsrådet NSF för att bryta väg in till forskningsstationen Mc Murdo i antarktis, men det blir inte så i vinter.

Och det här ställer till det för svenska forskare som varit inbokade för att följa med Oden till Antarktiska forskningsvatten. Anna Wåhlin vid institutionen för geovetenskap i Göteborg har mätinstrument som ligger i havet som väntar på att vittjas på mätdata om havsströmmarna.

- Vi mäter varma havsströmmar som smälter inlandsisen underifrån - om det är så att havet börjar gräva sig in så kan det bli så att alltihop kollapsar - och då handlar det om en global vattenståndsökning på 4 till 5 meter, säger docent Anna Wåhlin. Hon hoppas nu att det änd på något sätt ska gå att hämta de viktiga mätinstrument som de lagt ut i havet vid Antarktis för att mäta havsströmmarna i området.

Martin Jakobsson är professor i maringeologi vid Stockholms universitet - och han ser nu hur samarbetsplaner med amerikanska kolleger i uppmärksammad forskning slås i spillror.

- Det finns ingen ersättare för Oden som har de instrument i kombination med isbrytningskapacitet som vi byggt vår forskning på. Beslutet att inte låta Oden gå till Antarktis är en tragedi och en forskningsmässig förlust, säger professor Martin Jakobsson vid Stockholms universitet som under året publicerat studier i samarbete med amerikanska Antarktisforskare.

I dagarna har nu amerikanska NSF hyrt in en rysk isbrytare som ska röja väg fram till Mc Murdobasen - fast det hjälper inte just de här svenska forskarna.