Mobiltelefoner visar folkströmmar vid katastrofer

1:48 min

Om hjälporganisationer samarbetar med mobiloperatörer vid katastrofer kan man snabbt se hur folk förflyttar sig och göra hjälparbetet mer effektivt, enligt en ny studie av svenska och amerikanska forskare.

– Det är väldigt kaotiskt vid en katastrof. Enskilda människor kan rapportera vad de ser vid en särskild plats, men det är svårt att få överblick över läget, säger huvudförfattaren Linus Bengtsson, doktorand vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet.

Men genom att kontinuerligt analysera data från mobiloperatörer går det att snabbt se vilka mobilmaster som används och vart folk har tagit vägen. Det visar en studie som gjordes i samarbete med den största mobiloperatören på Haiti efter jordbävningen där förrra året.

För även i ett fattigt land som Haiti är mobiler vanliga – där har närmare varannan vuxen en mobil.

Direkt efter jordbävningen tog sig över en halv miljon människor från huvudstaden, men hjälporganisationerna hade dålig koll på vart de tog vägen, så i början var det mycket hjälp som inte nådde dit den behövdes mest.

Men när Haiti senare samma år drabbades av ett stort kolerautbrott var samarbetet redan igång så inom tolv timmar kunde forskarna analysera mobiltrafiken och skicka rapporter till FN och hjälporganisationer om vart folkströmmarna rörde sig.

Hittills har mycket hjälparbete skett mer med hjärtat än med hjärnan, enligt katastroferfarne läkaren Johan von Schreeb, som också ingått i forskargruppen. Nu är det dags att ställa högre krav på hjälporganisationer att bli mer professionella och ta till sig den teknik som finns säger han:
– Är det någon gång man måste var professionell så är det när man jobbar med begränsade resurser och katastrofdrabbade människor. Jag tycker inte det är försvarligt längre att man skjuter lite från höften och skickar lite mat. Utan man måste ha tillförlitlig information för att se till att det man gör är bra och sker på ett tillförlitligt sätt.

Källa:
Bengtsson L, Lu X, Thorson A, Garfield R, von Schreeb J: "Improved Response to Disasters and Outbreaks by Tracking Population Movements with Mobile Phone Network Data: A Post-Earthquake Geospatial Study in Haiti", , PLoS Medicine, online 30 augusti 2011,  doi:10.1371/journal.pmed.1001083.