Tidningar stänger kommentarsfälten

Sveriges stora nyhetssajter stänger ner eller begränsar nu sina kommentarsfunktioner. Många debattörer på Ring P1:s forum har reagerat och kräver till exempel inloggning, obligatorisk email-adress - eller att moderatorn försvinner helt.

Helt öppet eller starkare kontroll - hur tycker du att kommentarsfälten ska skötas?

Flera stora nyhetssajter skaffar sig nu mer kontroll över sina kommentarsfält på olika sätt. Bland annat genom att ta bort möjligheten att vara anonym. Anledningen är att kommentarerna ofta består av näthat, rasism och diskussioner inte har något att göra med huvudartikelns ämne. Problemet har aktualiserats efter terrordåden i Norge, eftersom Anders Behring Breiviks resonemang påminner om rasistiska åsikter som ofta syns i kommentarsfält.

Mikael Zackrisson, projektledare på Sveriges Radios Digitala Medier, ser begränsningen av kommentarsfälten som "nättidningarnas största nederlag". Risken finns att åtgärden "är vatten på kvarnarna för dem som alltid hävdat att läsarna enbart skriver strunt och trams. För den åsikten finns fortfarande ute på redaktionerna.", skriver han på sin . Mikael Zackrisson tror att den låga nivån i många kommentarsfält kan förklaras med att redaktionerna ändå inte bryr sig om vad det står i fälten. Han skriver:

Det stora problemet med kommentarerna är som jag ser det inte hatet, utan att tidningarna inte brytt sig. Visst, kommentatorsfälten finns, men de har varit otroligt misshandlade och förbisedda av läsare och redaktörer.

På dn.se och aftonbladet.se kommer det i fortsättningen gå att kommentera, men inte anonymt. En inloggning kommer att krävas för att få tycka till.

- Det är ett första steg som förhoppningsvis leder till en annan ton i det offentliga samtalet, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Han får kritik av Piratpartiets Anna Troberg, som tycker anonymiteten är viktig för att alla ska kunna göra sin röst hörd. Istället för inlogg borde tidningarna skaffa sig kommentarsfältsvärdar som själva deltar i diskussionen.

Många debattörer på Ring P1:s forum har reagerat på debatten och vill nu ha liknande förändringar även här. Några förespråkar inloggning som omöjliggör anonyma kommentarer. Andra tycker tvärtom att kontrollen borde minska och att modereringen är censur och begränsar människors yttrandefrihet.