Ansträngande cykeltur ökar livslängden

1:22 min

En undersökning av danska cyklister visar att hälsoeffekterna är störst för dem som anstränger sig mer under cykelturen, jämfört med dem som cyklar långsamt och länge. Doktor Peter Schnohr i Köpenhamn har lett studien som presenteras vid den pågående hjärtkongressen i Paris, och han förklarar varför man ska cykla så snabbt att man blir lite andfådd.

– Syreupptaget går upp och det skyddar hjärtat. Ju mera syre du har desto mindre är risken för hjärtinfarkt.

Forskarna har granskat drygt 5 000 friska köpenhamnares cykelvanor och undersökningen visar att män som cyklar snabbt en halvtimme om dagen ökar sin livslängd med drygt fem år, och kvinnor med nästan fyra år.

Cyklingens intensitet påverkar inte bara risken att insjukna i hjärtsjukdomar, utan har också visats motverka cancer i bland annat bröst, tjocktarm och äggstockar.

Samma forskargrupp har tidigare visat att promenader i snabb takt har samma effekt.

Hjärtaläkare brukar rekommendera 30 minuters måttlig fysisk aktivitet varje dag för att hålla sig frisk, men Peter Schnohr säger att det snarare är intensiteten i träningen som är avgörande, inte tiden.

– Vi säger att moderat träning är bra, men om du då och  då tar en liten puff uppåt. När jag cyklar är jag lite anfådd, inte obehagligt men så där lite, det ger effekt. Men om du inte är anfådd då ger det inte effekt. Så därför kan vi gå ut och säga åt hela populationen att då och då bli lite anfådda.