EU vill öka import från palestinska områden

1:24 min

Ett nytt handelsavtal är tänkt att öka EU:s import av varor från de palestinska områdena. Under onsdagen röstade ett utskott i EU-parlamentet enhälligt för avtalet.

Handeln mellan EU och de palestinska områdena är inte stor, under 2009 bara drygt en halv miljard kronor. 

EU importerar en del frukt, grönsaker och blommor från Gazaremsan och Västbanken, som i sin tur importerar bland annat maskiner från Europa.

Det planerade handelsavtalet ska göra att palestinierna tullfritt kan exportera både jordbruksprodukter och fisk till EU.

EU-parlamentets utskott för internationell handel röstade igenom avtalet med 27 röster för och 0 mot.

EU-parlamentarikern Maria Eleni Koppa kallar avtalet "enormt viktigt", och en palestinsk diplomat i Bryssel säger till Reuters att det är här är "en av de överenskommelser som kommer att hjälpa oss att bygga en självständig stats ekonomi".

Handelsavtalet innebär mer än bara ökade inkomster för fattiga palestinier.

Omröstningen ses också som en viktig politisk signal från EU bara några veckor innan palestinierna planerar att begära medlemskap i Förenta Nationerna, något som just nu är en mycket kontroversiell fråga i världspolitiken.

Handelsavtalet mellan EU och de palestinska områdena kan träda i kraft i slutet av det här året, men det förutsätter att det godkänns av både EU-ländernas regeringar och den palestinska myndigheten.