2 SEPTEMBER 2011

Rita Lydig – stilbildare för den måttlösa konsumtionen

Rita Lydig (1875 -1929) kallades ofta för ”den fantastiska fru Lydig” och var vida omskriven i sitt hemland USA och det genom att egentligen inte göra någonting alls, mer än att bygga upp en häpnadsväckande (livs-) stil, och det genom gränslös konsumtion. Men Rita Lydig köpte inte vad som helst. Hon visste vad hon ville, och det var det bästa, av det mesta. Hennes kläder skärskådades och kopierades, och satte trender.

I veckans STIL berättar vi mer om denna kvinna som var en sorts föregångare till allas vår samtida strävan efter att framställa oss i den bästa, och mest trendriktiga, dagern. Fast hon hade förstås mer resurser till förfogande än dagens alla facebookare. Hennes garderob – full med tunikor sydda av altardukar från 1500-talet, antika spetsar och plagg sydda hos Callot Soers i Paris – skänktes till Metropolitan Museums kostymavdelning efter hennes, för tidiga, död. Första gången plaggen ställdes ut, 1940, blev det publiksuccé, tre tusen människor stod i kö första dagen. Trettiofem år senare så var det Diana Vreeland (som då blivit chef för avdelningen) som dammade av hennes magnifika plagg och skor gjorda av dåtidens svar på Christian LouboutinPietro Yantorni som krävde 200 000 kronor i handpenning av nya kunder.

För Rita Lydig gjorde inget halvhjärtat. Hon var passionerad i sin strävan att bygga upp en idealtillvaro och lyckades sprätta iväg flera hundra miljoner på kuppen. Jo, hon gick i konkurs. Så småningom. Men innan dess hann hon sätta en hel del trender, som att bära aftonklänningar som exponerade ryggen. 1910 ställde hon till med en skandal på operan – och fick Giacomo Puccini förhäxad – genom att dyka upp med bar rygg. Men att bära en klänning med öppen rygg är en konst och ställer stora krav, på både bäraren och mönsterkonstruktören. Det berättar vi mer om.

Till Paris reste Rita Lydig ofta, i sällskap med frisör, massör, chaufför och fyrtio koffertar fyllda med kläder. De var alla signerade Louis Vuitton. Men hur såg dessa egentligen ut inuti? Det får vi också reda på. Rita Lydig avled bara drygt femtio år gammal 1929, men en av hennes systrar fortsatte att hålla släktens fana högt. Hon hette Mercedes de Acosta och hennes namn dyker upp lite här och var i historien, ofta tillsammans med stora kvinnliga filmstjärnor, som Greta Garbo, med vilken hon strulade under många år. Mer om Mercedes färgstarka liv får vi också höra.

Veckans gäst är Paula von Wachenfeldt, lärare och forskare vid modevetenskapen på Stockholms universitet.