Göteborg jobbar för höghastighetståg

1:32 min

Göteborgs kommunledning fortsätter att lobba för höghastighetståg till Oslo och Köpenhamn. Kommunstyrelsen sa igår ja till ett nytt EU-projekt som ska förbättra infrastrukturen mellan storstäderna.

– Det är 30 mil ungefär åt vardera håll. Då är en önskan naturligtvis att vi på en och en halv timme kan ta oss till Oslo alternativt Köpenhamn säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S). 

Och att man kan studera, jobba och bo i hela den här regionen. För det är ju ändå så att det är jättebra om vi kan samla de aktiviteter vi har, oavsett om det är arbetsplatser eller universitet, anser hon.

Anneli Hulthén tror att Oslo-Göteborg-Öresund kan bli en gemensam arbetsmarknads- och utbildningsregion i framtiden. Höghastighetståg kan bidra till det, på samma sätt som goda kommunikationer förenat Malmö och Köpenhamn.

30 miljoner norska kronor varav 13 från EU satsas nu på ett samarbetsprojekt mellan två nordiska huvudstäder, Göteborg och tre statliga trafikverk.

Syftet är att bereda väg bland annat i EU för framtida mångmiljardsatsningar.

Men det går inte på räls. Ett tidigare liknande projekt gick på pumpen i Bryssel.

- Vi fick lite bakläxa kan man säga när vi var där nere. De tyckte vi skulle åka hem och jobba lite själva på våra sträckor och det har vi försökt, framförallt på Norge-sidan, säger Anneli Hulthén.

Förutom kommunikationer handlar projektet om kunskapsbaserad näringslivsutveckling och nordiskt filmsamarbete, områden som Göteborg kommer att driva.

Oppositionen ser också positivt på fortsatt samarbete mellan Oslo, Göteborg och Köpenhamn.

- Jag hoppas ju att vi stärker uppfattningen att det är ett självklart stråk, säger oppositionsledaren Jonas Ransgård (M).

Roger Blomqvist
rogerblomqvist@sverigesradio.se