Konjunkturkänsliga inköpare tror på sämre tider

1:43 min

Inköpscheferna i Europa och i USA börjar märka av inbromsningen i den internationella ekonomin och att det syns i företagen. I Sverige tror inköpscheferna också på sämre tider.

– Man ser att orderläget minskar, lagernivåerna stiger och vi ser att sysselsättningsnivån minskar, säger Sebastian Bergfelt, vice ordförande i Silf, Sveriges inköps- och logistikförbund.

Frågan har hängt i luften den senaste tiden. När ska den finansiella oron och skuldkrisen börja märkas också i den reala ekonomin, det vill säga hos företagen och hushållen? I dag kom ett illavarslande besked från inköpscheferna.

– Inköpscheferna är de som ser konjunktursvängningarna mest.

Från Europa har i dag en rad enkäter från inköpschefer gett en ganska entydig bild om sjunkande försäljning och produktionen och orderböcker som blir allt tunnare. Det gäller euroområdet som Storbritannien. I Tyskland är nu industrin nere på den lägsta tillväxten på två år, enligt inköpscheferna där.

Och nu på eftermiddagen kom inköpschefernas dom när det gäller USA:s tillverkningsindustri. Augustisiffrorna föll som väntat jämfört med månaden före, men var ändå betydligt bättre än de flesta befarat.

I den svenska enkäten ingår 200 inköpschefer från olika branscher - och för första gången sedan maj 2009 talar siffrorna om sämre tider. Men det gäller inte alla. Volvo personvagnar tillhör bolagen som går emot strömmen, enligt bolagets försäljningsdirektör Bernt Ejbyfeldt.

– Vi märker fortfarande stor efterfrågan på våra produkter. Det finns en risk att när vi hör alla diskussioner i medier så skapar vi själva den här recessionen som vi pratar om.