Brittiska bopriser föll oväntat

1:10 min

Priserna på den brittiska bomarknaden föll oväntat i augusti. De flesta bedömare hade räknat med att priserna skulle fortsätta stiga något och bolåneinstituten väntar på en vändning i den brittiska ekonomin i stort.

– Vi behöver mer fart i ekonomin i stort så att arbetsmarknaden förbättras först då kommer vi att se en ökad efterfrågan på bomarknaden. Men det lär nog dröja innan vi är där, säger Robert Gardner, chefsekonom på bolåneinstitutet Nationwide, till BBC, när han presenterade bolåneinstitutets egen statistik över den brittiska bomarknaden.

Han får stöd av nya siffror från den brittiska handelskammaren som för tredje gången i år skriver ned sina tillväxtprognoser för den brittiska ekonomin till 1,1 procent.

Samtidigt råder brist på bostäder och de höga bopriserna här har lett till att bostadsägandet här i Storbritannien inte har varit så lågt sedan mitten av 1980-talet. Dessutom ligger nybyggandet på de lägsta nivåerna på över 90 år.

Den brittiska bomarknaden är helt dysfunktionell, säger ordföranden för motsvarigheten till villaägarnas riksförbund. Samtidigt har regeringen utlovat flera åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet här i landet.