Recension | Litteratur

Jordahl skriver tidlöst om klass, kön, kärlek och död

1:53 min

Anneli Jordahl är författare och litteraturkritiker. Hon romandebuterade 2009 med Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). En bok som utgick från en period i författaren Ellen Keys liv. Hennes nya roman heter Augustenbad en sommar.

Anneli Jordahl har länge varit en kulturjournalist med ett tydligt ärende. Hon har i böcker, artiklar och intervjuer utforskat klassbegreppet i allmänhet och klassresan i synnerhet. Det är ett komplext område, men Jordahl har alltid varit klar och inkännande, aldrig förenklande eller dogmatisk.

När hon debuterade skönlitterärt 2009 med boken om Ellen Key tog hon med sig sina journalistiska erfarenheter in i ett författarskap som omedelbart kändes både säkert och betydelsefullt.

Augustenbad en sommar är helt fiktiv – även om den kurort som romanen utspelar sig på, och en hel del annat i den, har existerat. Huvudpersonen, Andreas Öman, är en 35-årig alkoholiserad poet med höga tankar om sig själv i 1890-talets Stockholm. En lebeman som tvingas utstå att hustrun, Aline, skickar honom på kurort där han för att botas från sitt drickande var morgon lindas i iskalla lakan och måste ta nyttiga 6-gradiga bad.

Det finns stora komiska kvaliteter i denna ändå ganska mörka historia. Men Anneli Jordahl är framför allt intresserad av förändringen, och av människor som på ett eller annat sätt vet sitt värde och befinner sig i personliga och historiska brytningstider.

Här lyckas hon i en lätt dekadent sekelskiftesdrapering gestalta maktordningar, klassträvanden, svek och tillkortakommanden så att det känns fullständigt tidlöst. Klass, kön, kärlek och död. Allt är gripande skickligt komponerat. Och Jordahl skriver en påfallande rik och precis prosa: väder, vind, stämningar, detaljer, undertexter och personligheter – det är hela tiden skildrat med omsorg, och samtidigt i positiv bemärkelse skrivet som utan ansträngning. Helt enkelt vackert.

Per Engström