Journalisterna bländas av Venedigs stjärnor

2:46 min

Den 68:e filmfestivalen i Venedig drog igång i veckan. På plats finns kulturkorrespondenten Gunnar Bolin, som sett nya filmer av George Clooney, Roman Polanski och Madonna.

Det är nåt visst med filmfestivaler, aldrig annars träffar jag kollegor som så ohämmat är fans, Men det fanns vist fog för applåderna, Madonna har definitivt gjort ett gott jobb i sin andra långfilm. 

W.E står för Wallis och kung Edward den åttonde - Storbrittaniens mest omtalade, skandalösa kärlekspar under nittonhundratalet. En kärlek som tvingade kungen att abdikera 1936. 

Filmen W.E. tar dels form som en filmisk haute couture en utsökt välklädd återblick, som också vill återupprätta Wallis Simpsons rykte. Till detta har Madonna lagt en nutidshistoria, något mer omständligt berättad. Men på det hela taget en tung satsning med manus och regi av Madonna och på presskonferensen berättade hon vad som lockat med filmen

– Det är en värld av lyx och skönhet men också av dekadens... och visst, det finns sånt som liknar mitt liv i instängdheten och att tilltvingas en roll som offentlig person. 

Före Madonnas film visades George Clooneys politiska drama Ides of March, ännu en film om amerikanska politiker. Clooney spelar själv guvernören på väg mot presidentskapet som hamnar i moralisk kvicksand. Ides of March är snygg, smart men inte alls lika originell som Clooneys Goodnight and good luck, men som alltid när skådespelare regisserar stor omsorg om, hör och häpna: skådespeleriet. George Clooney får ut det bästa av Philip Seymore Hoffman och Ryan Gosling och det vill inte säga lite.  

En annan storstjärna som inte kom själv men dock hans film det är Roman Polanski och Carnage som filmen heter är en underhållande mellanfilm den bygger på den franska dramatikern Yasmine Rezas pjäs. Jodie Foster, Christoph Waltz, Kate Winslet och John Reyli bjuder upp till kammarspel med fullt spjäll vansinnigt kul i en timme, de sista 20 minuterna blev lite tunna.

Vad händer härnäst? Jo i dag är det världspremiär för David Crobnenbergs film om Sigmund Freud och CG Jung. Och på måndag är det dags för Thomas Alfredsons filmatisering av John Le Carrés Mullvaden att premiärvisas. Kulturnytt återkommer till Venedig.