POLISEN:

Flera gäng bakom 17 misshandelsfall

1:26 min

Polisen i Falun satsar nu extra på att utreda de många misshandelsfall som skett de senaste månaderna. Det är tre olika gäng utan koppling till varandra som ger sig på folk helt oprovocerat. Ett fruktansvärt våld, säger Christina Lundin vid polisen.

– Det är ett våld som är fruktansvärt tycker jag. Man hoppar på helt oskyldiga människor som man inte ens känner eller ens har pratat med, de råkar bara gå förbi. Och det känns ju lite som om de här gängen utstuderat ställer sig på samma ställe och bara väntar på att det ska komma någon, berättar Christina Lundin vid polisen.


Tre olika gäng
Det var i början av Juni som polisen började se ett mönster kring de misshandelsfall som anmäldes.

Och det rör sig om totalt 17 misshandelsfall som tre olika gäng ligger bakom.

– De som begått de grövsta misshandelsbrotten, det är ett gäng som är mc-relaterat. Sedan har vi ett yngre gäng med yngre killar i 19-20 års åldern, och sedan har vi en tredje konstellation där vi har en huvudaktör som vi tror tillhör en klubb i Falun, och vi tror att vi kan identifiera honom också, inom en snar framtid.


Knogjärn och flaskor
Och i sju av de 17 misshandelsfallen rör det sig om grov misshandel.

– Där har man använt knogjärn och flaskor och man har hoppat på huvudet på målsägande, så det är väldigt grovt våld riktat mot ansikte och huvud.

Finns det anledning för folk att känna oro för att gå ut på kvällarna i Falun?

– Nej, det tycker jag inte, det är ingen ökning av antal misshandelsfall. Däremot är det ju att föredra att ta sällskap hem från krogen, säger Christina Lundin.

Dalanytt
dalanytt@sverigsradio.se