Richard Dybeck 200 år

2:02 min

I dag, 1 september, skulle Richard Dybeck ha fyllt 200 år. Han föddes i Odensvi utanför Köping och skrev texten till vår nationalsång "Du gamla, du fria", en text som från början hade en helt annan innebörd.

– Det är en medeltida ballad som heter Så rider jag mig över tolfmilan skog. Den handlar egentligen om en riddare som kommer hem och finner att hans fästmö har gått bort. Men i den tolfte versen får han finna sig en ny. Så det är en glad ballad men med väldigt sorgligt innehåll, säger Ulf Svansbo, informationschef i Köpings kommun.

Han berättar vidare att Du gamla, du fria från början var en sång till Norden och att den blivit Sveriges nationalsång, trots att det inte finns något formellt beslut om det.

I kväll firas Richard Dybecks 200-årsdag med en stor konsert i Köping, så vad har han betytt för Köping?

-- Han har kanske inte betytt så mycket för Köping. Betydelsen är naturligtvis nationalsången. Men jag tror att han har betytt väldigt mycket för intresset för folklig musik. För folkmusiken har han betytt mycket och framför allt för visorna, säger Ulf Svansbo.

I kväll presenteras också en ny bok, där Dybecktexter sammanställts.

– Det är väldigt kul att den publiceras i dag. Jag tror att det är den första Dybeckpublikationen på ungefär 50 år, säger Ulf Svansbo.