Jönköping

A6 tappar besökare

2:12 min

Det stora köpcentrat A6 i Jönköping tappar nu besökare. Bara under sommarmånaderna i år sökte sig 50 000 färre besökare till köpcentrat jämfört med förra året.
Lasse Bröms är centrumchef för A6.

-Vår reaktion är att det är ett resultat av den allmänna trenden och den oror som finns ute i Sverige och världen, säger Lasse Bröms.

Den ekonomiska oron märks alltså inte bara på världens börser. Den gör också att det blåser en lite svalare vind över handeln, enligt Lasse Bröms som är centrumledare för A6 köpcentrum i Jönköping.
I besöks och försäljningssiffrorna kan A6 se att det är fler som håller hårdare i plånboken.

Miljontals besökare
Fem miljoner brukar åka dit årligen för att handla skor, kläder, mat och annat.
Men i år har besökssiffrorna vänt neråt. Bara under juni, juli och augusti var det 50 000 färre kunder som sökte sig dit.

Färre handlar mer
När A6 räknar på antalet besökare mellan januari och juli så hamnar nedgången på 5 procent. Det är dystra siffror för köpcentret.
Enda trösten är att försäljningen inte minskat lika mycket. De som kommit dit har fyllt kassarna lite bättre, så omsättningen har bara hamnat på minus 1,7 procent.

Vädret en förklaring
Det finns dock fler förklaringar än ekonomiskt kärvare tider till besöks och försäljningstappet tror Lasse Bröms. Vädret kan faktiskt ha spelat in. 
-Många klädföretag har fått ha stora lager beroende på säsongen när vintern förskjuts och när våren kommer senare. Det påverkar väldigt mycket.

Vill ta igen tappet
När det nu återstår fyra månader av året så hoppas Lasse Bröms trots allt att A6 köpcentrum ska kunna ta igen försäljningstappet, men det kommer att bli tufft, konstaterar han:
-Vi hoppas kunna nå samma omsättning som vi hade förra året, men jag tror det kan bli lite tufft. Vi har en bra julhandel varje år.