Reportage | Konst

Basquiat fick Warhol att börja måla igen

2:16 min

Jean-Michel Basquiat slog ner som en bomb på New Yorks konstscen som 20-åring i början av 80-talet. Han blev en konstens superstjärna som brann intensivt och kort. Innan han dog blott 27 år gammal hann han också bli kompis med en annan New York-baserad superstjärna: Popkonstens galjonsfigur Andy Warhol. Nu öppnar konstmuseet Arken utanför Köpenhamn en utställning med deras konstnärliga samarbete.

Det var två helt olika typer av konstnärer. Warhol med sina kommersiella symboler och som hade övergett måleriet och ägnade sig numera åt silkscreens och Basquait med sitt råa och vilda måleri.

– Men när de förenades i gemensamma verk, då blev närmast ett kroppsligt samspel, där de alternerade vid duken, säger curatorn Dieter Buchhart.

Ibland bytte de teknik med varandra, Warhol tog upp penseln igen och Basquiat använde screentryck. Motiven inleddes ofta med firmaloggor som sedan målades över med figurer och objekt, och ibland blev det mer abstrakta uttryck. De var olika och man kan fråga sig vad de två egentligen fick ut av samarbetet rent konstnärligt.

--Basquiat tyckte om sällskapet, men Warhol fick ut mer, han förnyade sitt konstnärskap. Han hade inte målat på väldigt länge när de inledde samarbetet.

Det är två väldigt olika stilar som samsas i de här målningarna. Blir det egentligen bra?

– Ja, absolut. Och det är fascinerande. De är så stilistiskt olika, men ändå har de skapat en sådan harmoni i slutändan, säger Dieter Buchhart.

Totalt visas 17 sammarbetsverk av Warhol och Basquiat samt ytterligare 46 målningar de gjort var för sig.

Utställningen öppnar på Arken den 3 september