Lammhult

Formens Hus + Folkets Hus = sant?

1:40 min

Ett nytt Folkets Hus i Lammhult efter det som brann ner i början av april kan komma att samordnas med Formens Hus och ett designmöbelmuseum.

Det berättar Johan Sjöberg, VD i Möbelriket.

– Vi är ju ett litet samhälle, det gäller att ta tillvara de resurser som finns och det är ju ett fantastiskt tillfälle vi fått nu att samordna Formens Hus, designmöbelcentrum och Folkets hus.

Gemensam satsning

Ledningen för Folkets hus i Lammhult och den för Möbelriket är tillsammans med kommunledningen överens om att en gemensam satsning ska göras nu när allt utom vissa formaliteter talar för att Formens Hus hamnar i Lammhult.

Det som kan bli en stöttesten för ett gemensamt projekt är att försäkringsbolaget ännu inte kommit till skott med allt kring det nedbrunna Folkets Hus.

Men med en gemensam byggnad vore mycket vunnet, säger Johan Sjöberg.

– Jag kan tänka mig en tillbyggnad av Design Arena i centrala Lammhult, i så fall får vi en fin byggnad som också är i högsta grad synlig.

Designhuvudstad

Formens Hus, som man nu betraktar som klart att det kommer till Lammhult, det är ju inte bara vad inryms i en viss byggnad utan mycket mer, betonar Johan Sjöberg.

– Det handlar om utbildning och om forskning som tillsammans kan göra oss till Skandinaviens designhuvudstad.

Och Johan Sjöberg hoppas nu att projektering kan göras under hösten och att bygget kan komma igång under åren.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se