Greklands finansminister slår tillbaka mot rapport

2:00 min

Den hårt pressade grekiske finansministern Evangelos Venizelos slår nu tillbaka mot den oberoende grekiska expertkommittén som publicerat en rapport där man varnar för att den grekiska krisen hela tiden förvärras och att inte ens det nya stödpaketet från långivarna kommer att räcka för att nå de mål som satts upp för att rädda landet finansiellt. 

Det var en mycket irriterad grekisk finansminister som i dag gick ut med dementier kring den rapport som läckt ut till grekisk media från den nybildade parlamentariska budgetkommittén i Grekland, som har till uppgift att övervaka den grekiska ekonomin och ge sin bild av läget i landet.

I rapporten fastlås att krisen är en mer allvarlig än för bara en månad sedan och har påverkats negativt av att regeringen är sen med att genomföra de reformer som ska leda till besparingar, samt ge ökade skatteintäkter.

Samtidigt fastlås att den globala ekonomiska världskrisen påverkat Grekland ytterligare. Enligt rapporten är budgeten "utom all kontroll" just nu och underskottet bara skenar uppåt.

Rapporten kommer i ett minst sagt kritiskt läge då den grekiska regeringen och finansminstern har pågående möten med den så kallade trojkan - experter från långivarsidan, Internationella valutafonden (IMF), Europeiska centralbanken (ECB) samt EU-kommissionen. 

Finansministern Venizelos slår nu tillbaka och hävdar att rapporten inte överensstämmer med verkligheten och andra rapporter som gjorts av internationella organ som inte alls målar upp en sådan här negativ bild.

"Det är tydligt att budgetkommittén saknar kunskaper, erfarenhet och ansvarskänsla", sade Venizelos, som uppenbarligen inte tyckte om att rapporten läckt ut via media. Däremot fastlås även finansministern att recessionen i år troligen kommer att ligga kring 4,5 procent och inte kring dryga 3,5 procent som regeringen tidigare förutspått.