Tarmens bakterier påverkar hjärnan

1:42 min

Bakterier i magen kan påverka hjärnan och beteendet åtminstone hos djur, det här bekräftas i en ny studie. Det handlar om möss som blev lugnare och mindre stressade när de fick äta bakterier som finns i yoghurt.


Den bakterie det handlar om finns i en del yoghurtsorter med tillsatt bakteriekultur, den heter lactobacillus rhamnosus - fast mössen i experimentet fick den serverad i en buljong istället.
När sen mössen hade ätit bakterien under en månad undersökte de amerikanska forskarna hur de betedde sig i olika test. Och man kunde då se att mössen var mindre stressade och lugnare. Det verkar alltså som om bakterierna påverkade mössens beteende.  

Forskarna tror att en kopplingen mellan bakterierna och beteendet kan vara vagus-nerven, en nerv som går från tarmarna upp till hjärnan. När forskarna undersökte möss som hade ätit bakterierna, men som fått sin vagus-nerv avskuren såg de inga effekter av bakterierna.

Det här är en av flera studier som under det senaste året har undersökt kopplingen mellan bakterier i tarmen och hjärnan. Tidigare i år visade svenska forskare att tarmens bakterier kan påverka hjärnans utveckling hos möss. Sven Pettersson, professor vid Uppsala Universitet, var en av forskarna bakom den studien, och enligt honom bekräftar den nya studien att bakterier i tarmen kan påverka både beteendet och hur hjärnan fungerar.

- Det här är ett jätteroligt tillskott, för det pekar ju på att finns en kommunikation mellan bakterierna i tarmen och vad de gör där och hjärnan, och det här är jättespännande.

Än så länge är studierna gjorda på möss, men forskarna bakom den nya studien tror att det kan finnas en liknande effekt hos människor, och att det här kanske kan bli ett nytt sätt att behandla sjukdomar som är kopplade till stress.

Referens

Bravo et. al. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behaviour and central GABA receptor expression in a mouse via vagus nerve. PNAS DOI: 10.1073/pnas.1102999108