Ny polisteknik granskar registreringsskyltar

1:50 min

Den som kör oskattat eller med stulen bil får det tuffare på landets vägar framöver. Redan nästa år planerar polisen att börja testa ny teknik för automatiskt kunna kontrollera registreringsskyltar.

Den nya tekniken ska, om den permanentas, innebära att fler bilister som bryter mot lagen åker fast.

– Tekniken kan läsa av 3 600 skyltar i timmen, en sådan kapacitet har tekniken, säger Björn Lidö, enhetschef på Rikspolisstyrelsen.

Ekot har tidigare berättat om kameran som automatiskt skannar av registreringsskyltar, och som kontrollerar numret mot vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon.

Den kontrollen är polisen idag tvungen att utföra för hand, vilket tar längre tid.

Rikspolisstyrelsen vill montera kameratypen på vissa av framtidens polisbilar, men den ska också användas på stativ vid väggrenen de dagar som polisen gör kontroller längs vägarna.

Även om polisen inte tagit några formella beslut om att köpa in tekniken än så är planen att börja försöka testa kameran på svenska vägar redan nästa år.

– Vi kommer att genomföra en pilotdrift av de stativbaserade kamerorna under nästa år, säger Björn Lidö, på Rikspolisstyrelsen.

Kameran pekar automatiskt ut bilar som är intressanta för polisen att ta en närmare titt på, och på så sätt möjligheten att upptäcka försyndelser på vägarna.

Frågan är om tekniken innebär integritetsproblem?

– Vissa personer kommer att uppfatta det som en integritetskränkning, vilket gör att vi måste vara tydliga med hur det här kommer att fungera. Det är viktigt att påpeka att vi kommer att följa tillämplig lagstiftning och datainspektionens rekommendationer, men också att det inte kommer att ske någon lagring av de här uppgifterna, säger Björn Lidö.