FN försöker få in hjälp till södra Somalia

2:24 min

FN förbereder sig nu på att få in mer mat och förnödenheter till södra Somalia, som är allra värst drabbat av torkan på Afrikas horn. Just nu når nästan inga hjälpsändningar alls till de områdena som hålls av den islamistiska gerillan och ingen vet riktigt hur allvarligt läget där är, rapporterar vår korrespondent från södra Somalia.

När nästan alla av hennes 130 getter hade dött tog Ebla Ibrahim sina sju barn och började gå. Det tog dem fem dagar och fem nätter att komma fram till flyktinglägret vid den etiopiska gränsen, och de var rädda hela tiden.

Nu sitter hon i en liten rund hydda av törnekvistar draperade med flortunna slitna tyger och överlever på allmosor från de grannar som har något att ge bort. Men en rikedom har hon vunnit – säkerhet.

Den lilla dammiga torra staden Dollow är en av fyra små öar av land kontrollerat av regeringstrogen milis. Resten av södra Somalia hålls av den islamistiska al Shabab milisen.

Bara några mil utanför staden tar det stopp för de internationella organisationerna, som inte kan komma in med någon nödhjälp och ingen har egentligen någon övergripande bild av hur allvarlig hungersnöden är där inne.

FN försöker nu bygga upp lager av mat och förnödenheter i de säkra områdena längs gränsen, för att vara beredda den dag det går att komma längre in i landet, säger Bruno Geddo på FN:s flyktingorgan UNHCR. Förhandlingar om att få tillträde till fler områden pågår, säger han.

Förhandlingarna förs med lokala klanledare, som FN hoppas ska kunna övertyga al Shabab om att hjälpen måste få komma in, i ett läge där al Shabab är försvagat och högst impopulärt bland befolkningen efter allt nödlidande under torkan.

Även delar av al Shabab har uppenbarligen svårt att hitta tillräckligt att äta. De gör snabba korta räder mot de ställen där det går att få tag på mat, vilket gör att inte ens de regeringshållna områdena är helt säkra.

Enligt en källa med insyn i FN:s säkerhetsapparat gjorde al Shabab bara för ett par dagar sen en attack in i ett av de säkra områdena och jagade en somalisk kvinna, som de sköt ner med sju skott. Hennes brott var att hon hade samarbetat med FN-organisationerna under planeringen för att få in mer hjälp.