Oro att islamister tar kontroll över Libyen

1:39 min

Vid det internationella mötet i Paris i går om Libyens framtid väcktes farhågor från flera håll om att militanta islamister ska lyckas ta kontroll över landet. Detta främst med anledning av att den rebellmilis som intog Tripoli leddes av den terrorstämplade ledaren Abdelhakim Belhadj.

– Det är snarare ett klokt val att integrera dessa grupper i en rumsren politisk process för att kunna stabilisera landet.

Arbetet med att forma ett Libyen utan Kaddafiregimen pågår och i dag beslutades att ett råd som ska skriva en ny grundlag ska väljas inom åtta månader och presidentval ska hållas inom 20 månader.

Men från västhåll luftas allt mer farhågor för hur processen mot en demokrati ska gå. På mötet i Paris igår uttalade USA:s utrikesminister Hillary Clinton en oro för att övergångsrådet inte ska kunna ha koll på islamisterna och den enorma tillgången på vapen de har.

Den som västmakterna uttryckt mest oro för är Abdelhakim Belhadj som grundade Libyan Islamic Fighting Group LIFG som är en al-Qaidaanknuten terrorstämplad milisgrupp. Själv stred Belhadj under flera år som jihadist, gudskrigare, i Afghanistan. I många publikationer har han uttryckt ett motstånd mot demokrati.

Men både övergångsrådet, NTC och den franska regimen säger sig ha fått garantier att Belhadj och hans milis ställer sig bakom det övergångsrådet nu jobbar för. Hamdi Hassan vid det internationella demokratiinstitutet, Idea, tycker att utvecklingen i Libyen så här långt går bra.

– Övergångsrådet har klarat sig bra politiskt, både internt och internationellt, men tanke på att det inte fanns någonting i Libyen, utom klaner och Kadaffi.