Annie Lööf ångrar sig om euron

1:05 min

Centerpartiets partiledarkandidat Annie Lööf ångrar inte längre att hon röstade nej till euron. För två år sedan ångrade hon sitt nej och sa då att hon var övertygad om att ett medlemskap skulle stärka Sverige. I dag ångrar hon sig igen och tycker återigen att det var bra att hon röstade nej i valet 2003.

Det var inför Europaparlamentsvalet 2009 som Annie Lööf, då centerpartistisk riksdagsman och talesperson i arbetsmarknadsfrågor, sade att hon ångrade att hon röstat nej till euron i valet 2003.

Till Svenska Dagbladet sade Annie Lööf: "Då blir vår finansminister en riktig finansministerspelare i Ekofin-rådet. Vi skulle bli en tydlig EU-aktör, helt enkelt."

Hon hoppades också på en snar folkomröstning i frågan. Då, 2009 stack Annie Lööf ut hakan med sitt nya Ja till euron eftersom hon gick emot partilinjen.

Men i dag när euron är hotad av ländernas stora statsskulder ångrar sig Annie Lööf alltså igen.

– Jag är inte ideologisk motståndare till euron och det är inte Centerpartiet heller. Men vi ska göra det som tjänar Sverige bäst och Sverige tjänar på att stå utanför euron.

Fast för två år sedan sade du att du ångrar att du röstade nej 2003. Ångrar du det i dag?

– Nej, det gör jag inte. För med den utveckling som eurozonen har tagit är det tryggt och säkert att Sverige står utanför.

I dag kommenterade också Annie Lööf Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svenssons uttalande i P1-morgon i går om att nomineringen av 28-åringen Annie Lööf till Centerpartiets nästa partiledare är ett tecken på åldersfixering inom politiken idag.

– Jag tror att mitt breda stöd runt om i landet visar att det inte är på grunda v ålder utan att det är på grund av min erfarenhet och det förtroende man har för mig som person och min politiska inriktning, sade Annie Lööf, som i dag var gäst i Ekots lördagsintervju.