Bildt vill inte ha fler sanktioner mot Syrien

1:19 min

EU har i dag utökat sina straffåtgärder mot Syrien. Men utrikesminister Carl Bildt är tveksam till att gå så långt som USA gör, och i praktiken förbjuda all ekonomisk kontakt med Syrien.

Bakgrunden till att Bildt inte vill gå lika långt som USA är att åtgärderna kan drabba den syriska befolkningen. Det sade Bildt efter dagens utrikesministermöte.

– Det finns en mängd syrier i Sverige som skickar pengar till sina släktingar och andra i hemlandet, och vi vill inte bryta de kontakterna, sade Carl Bildt.

Inte heller stödjer han de som har talat om att EU ska stoppa syriska telekommunikationer. Att syrier kan smsa och blogga och annat är i dag avgörande för att vi i omvärlden ska kunna veta vad som pågår i landet där i princip inga journalister släpps in, säger Bildt.

Därför anser utrikesministern att EU inte bör gå så mycket längre i sina sanktioner än vad man redan har gjort.

I dag trädde EU:s oljesanktioner mot Syrien till stor del i kraft. Dessutom har EU lagt till tre syriska företag och fyra affärsmän på sin svarta lista. Det betyder att företagen stoppas från att göra affärer med Europa, och att de syriska affärsmännen får sina tillgångar frysta och reseförbud inom EU.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fördömer EU:s sanktioner mot Syrien och säger att de "inte kommer att leda till något bra".