Dansk Folkepartis betydelse minskar

1:40 min

Oavsett vem som vinner det danska valet så kommer Dansk Folkepartis betydelse att minska. Partiet har de senaste tio åren varit stödparti åt den borgerliga regeringen men nu är det nya partikonstellationer som vinner mark.

Många väljare tycker att Dansk Folkeparti har haft för stort inflytande i den danska politiken. En av dem är Katinka Pols.

– Jag tycker att invandringspolitiken har blivit för orättvis, och att pengarna ska fördelas annorlunda, med skatter och så, säger hon som en förklaring på varför hon tycker att Dansk Folkeparti har gjort sitt.

Dansk Folkeparti har haft stort inflytande på den danska invandringspolitiken under sin tid som stödparti åt regeringen. Nya hårdare regler för invandring och gränskontroller har införts, och även Socialdemokraterna i opposition har gått mot en hårdare invandringspolitik - även om man inte har för avsikt att själva samarbeta med Dansk Folkeparti om man får bilda regering.

En opinionsmätning i veckan visar att så många som tre fjärdedelar av den danska befolkningen tycker att Dansk Folkeparti har haft för stort inflytande.

Det beskedet kommer samtidigt som regeringspartiet Konservative Folkeparti offentliggör att man går in i en allians med Radikale Venstre - som trots sitt namn är ett mittenparti.

Samarbetet ses som ett svar till de kritiker inom regeringen som är missnöjda med beroendet av Dansk Folkeparti. Dessutom finns det numera ännu ett mittenparti, Liberala Alliansen.

Det här gör att Dansk Folkepartis roll kommer att förändras även om det blir en borgerlig regering, säger Jens Ringberg, politisk analytiker på Danmarks Radio.

– De får inte 100 procents inflytande som de haft förr, så det blir nya tider för Dansk Folkeparti, säger Jens Ringberg.