Mullsjö

Naturfotografen Hellesö erkänner fusk

1:55 min

Naturfotografen Terje Hellesö från Mullsjö erkänner nu att han manipulerat naturbilder. Detta efter att jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen på Jägareförbundet i Värmland ifrågasatt äktheten.

Terje Hellesö erkänner att han har fejkat bilder på bland annat lodjur och mårdhund, säger hans fru Malin Hellesö.

- Jag har inte heller vetat om det här. Jag är själv i chock. Han har lurat alla inklusive mig och han ber om förlåtelse, säger Malin Hellesö.

- Det är inte alla bilder som är manipulerade, det är ett fåtal av lodjursbilderna. Han har känt någon form av press och han tappade huvudet, har han förklarat för mig, säger Malin.

- Hur ska Terje gå vidare nu?

- Vi vet faktiskt inte, det är svårt att säga, säger frun Malin.

Äktheten har ifrågasatts när det gäller hans många rovdjursbilder, på bland annat lodjur och mårdhund. Bilder tagna i Mullsjöskogarna den senaste tiden.

Bilderna har diskuterats och ifrågasatts på bland annat Jägareförbundets hemsida, där diskussionsvågorna gått högre än under vargjakten.

Det här efter att jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen ifrågasatte några av fotografens bilder i sin blogg. Och nu erkänner alltså Terje Hellesö, genom sin fru,  att flera av bilderna är fejkade och att djuren är inmonterade

- Vad trodde Terje själv, att det här inte skulle upptäckas?

- Jag vet inte, jag har ju själv inte vetat. Han åkte iväg till skogen tidigt imorse och sedan ringde han och berättade vad han gjort. Han har ljugit även för mig, säger Malin Hellesö.

Gunnar Glöersen känner ingen segerglädje över att ha rätt.

- Nej det gör jag inte. Jag tycker det är skönt att den här debatten är över och det är bra att sanningen kommer fram. Och jag tycker uppriktigt synd om Terje Hellesö som pressats så hårt av ett drev som det faktiskt var jag som satte igång, säger Gunnar Glöersen.

Terje Hellesjö har själv avböjt en intervju.