Årets naturfotograf behåller titeln - tills vidare

1:39 min

Efter lördagens avslöjande att Hellesö förfalskat en del av sina bilder kommer Naturvårdsverket att ta kontakt med Hellesö för att reda ut ifall han ska få behålla titeln "Årets naturfotograf 2010".

Fotografen Terje Hellesö i Mullsjö, som igår erkände att han manipulerat flera av sina rovdjursfotografier, blev i våras utsedd till "årets naturfotograf 2010" av Naturvårdsverket.

Men efter gårdagens avslöjande att Hellesö förfalskat en del av sina bilder kommer nu Naturvårdsverket att ta kontakt med Hellesö för att reda ut ifall han ska få behålla titeln.

- Vi ska prata med Terje och höra vad som hänt, säger Anneli Nivrén är presschef på Naturvårdsverket.

- Vad kommer det få för konsekvenser när det gäller titeln "årets naturfotograf"?

- Inget jag kan svara på i dagsläget. Vi tittar på helheten, fotografens hela arbete under året, vi tittar inte på enskilda bilder. Så det beror på vad har hänt? Är det bara några enskilda bilder han har manipulerat?, säger Nivrén.

- Det är inte självklart att han behåller titeln?

- I dagsläget gör han det. Enligt våra regler behöver man inte skicka in sina raw-filer.

- Så idag kontrollerar ni inte om ett foto är genuint eller äkta?

- Nej inte idag, det finns inte med i våra regler.

- Innebär det här att ni kommer arbeta på annat sätt i framöver?

- Vi kommer se över det här nu,  för bearbetar man sina bilder och klipper och klistrar in så här så är inte det bra för framtiden. Vi ska se över våra regler för det här priset, om vi behöver förändra dem, säger Naturvårdsverkets presschef Anneli Nivrén.