Tyska SPD går starkt framåt i delstatsval

2:39 min

Mitt i kampen för att hantera den rådande eurokrisen åkte Tysklands förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition på ett svidande nederlag i gårdagens delstatsval i Mecklenburg Vorpommern i Nordtyskland. Socialdemokraterna gick däremot starkt framåt i ännu ett av många det här året.

Merkels kristdemokrater CDU och hennes regeringspartner i Berlin, det liberala FDP var de stora förlorarna i gårdagens delstatsval i Mecklenburg Vorpommern. CDU såg i slutet av röstsammanräkningen ut att ha förlorat upp mot 6 procentenheter och gjorde därmed sitt sämsta val någonsin i delstaten som är Angela Merkels egen politiska hemmaplan.

För FDP var det mycket värre än så, partiet förlorade så pass mycket att det åker ur delstatsparlamentet.

Valet igår sällar sig därmed till en lång rad valmotgångar för CDU och FDP under det här året. CDU har förlorat regeringsmakten till socialdemokraterna SPD i två delstater hittills i år, och kan nu även i Mecklenburg förlora platsen i regeringen, om de segrande Socialdemokraterna väljer att regera med något annat parti istället.

För FDP var det ett i raden av delstatsval i år där det inte klarat spärren. Den nye partiledaren för FDP, tillika Vice förbundskansler, Philipp Rösler har inte fått någon bra start och den aldrig sinande, nästan farsartade karusellen kring FDP:s utrikesminister Guido Westerwelle, som på senare tid haft fullt sjå att förklara Tysklands hållning i Libyenfrågan, har bidragit till fallet.

Socialdemokraterna gick framåt med drygt 5 procentenheter igår och De Gröna var också vinnare i Mecklenburg Vorpommern, med 8 drygt åtta procent av rösterna har de nu slutligen mandat i samtliga Tysklands delstatsparlament.

Det högerextrema NPD tappade något jämfört med förra valet, men får förnyat förtroende i delstatsparlamentet med några mandat.

Och i CDU analyseras nu förstås valutgången.

– Det är klart vi blir utmanade av att situationen i Eurozonen skapar oro, sa till slut CDU:s partisekreterare Hermann Gröher i en debatt i tv på valkvällen, efter att länge försökt undvika temat.

Socialdemokraterna i Berlin försöker nu förstås dra nytta av medvinden, inför valet i just huvudstaden om bara två veckor. Prognoserna här tyder på ett liknande resultat som i Mecklenburg Vorpommern.

– Den här regeringen ökar folks osäkerhet i det rådande läget genom att inte ta en enda hållbar politisk ståndpunkt, sa SPD:s partisekreterare Andrea Nahel, inte utan triumf i rösten.

Angela Merkel står inför en svår månad då hon ska baxa igenom den utvidgade räddningsfonden för krisdrabbade Euroländer genom Förbundsdagen. Gårdagens resultat gjorde inte den uppgiften lättare.