Nytt gaskrig mellan Ukraina och Ryssland avvärjt

1:37 min

Risken för ett nytt gaskrig mellan Ryssland och Ukraina verkar för tillfället vara avvärjt. När ländernas utrikesministrar träffades i dag i Moskva var tonläget mildare än på länge.

Men någon lösning på den långdragna konflikten presenterades inte vid dagens möte.

 – Försöka att jaga in, vem det än är, i något hörn, det har aldrig varit en bra strategi för att främja goda relationer, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter mötet med sin ukrainska kollega Konstantin Grisjtjenko.

Grisjtjenko försäkrade att gaskonflikten ska lösas utan att Ukraina tänker dra frågan inför domstol.

Det alla, till varje pris, vill undvika är ett liknande scenario som det som inträffade för snart tre år sen då gasleveranserna mellan Ryssland och EU, via Ukraina, ströps och människor tvingades klara sig utan värme mitt i smällkalla januari.

Då som nu handlar konflikten om att Ukraina tycker sig betala för mycket för den ryska gasen.

Det senaste kontraktet kom till slut till efter krisen vintern 2009.

Det kontraktet, som sträcker sig ända till 2019, vill den nuvarande ukrainska ledningen riva upp, men Ryssland vägrar och den senaste tiden har tonläget höjts.

I förra veckan sa Ukrainas premiärminister Nikolaj Azarov att man från Kievs sida är beredd att låta Skiljedomsinstitutet vid Handelskammaren i Stockholm granska avtalet från 2009.  

På det svarade Rysslands president Medvedev att Ryssland är redo att försvara gasavtalet i vilken domstol som helst.

Men det finns en öppning från rysk sida.

Det är att få till ett samgående mellan Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz och den ryska giganten Gazprom, men något sådant är ukrainarna inte intresserade av.

I stället har man nu som mål att i framtiden kraftigt minska sitt beroende av rysk gas.

Ingen lösning på konflikten presenterades i dag efter mötet mellan landets utrikesministrar.

Men någon upprepning av vintern 2009 verkar i alla fall just nu vara avlägset.

Det kommer inte att bli några krig - inte heller några gaskrig, sa Ukrainas premiärminister Nikolaj Azarov i Ukrainsk tv i går kväll.