Litteratur | Recension

En övertygande familjepolitisk skrift

2:19 min

Författtarna och Maria Sveland och Katarina Wennstam har samlat ihop åtta berättelser i Happy Happy – en bok om skilsmässa. En antologi som vill stärka alla som någon gång skiljt sig och uppmuntra dem som ännu inte vågat ta steget ut ur en kärlekslös relation.

"Har ni skilt er. Nej men gud, grattis! Vad roligt. Kul för er. Verkligen"

Nej, så brukar det ju inte låta när man deklarerar uppbrott och delning.

"Barnen, har ni tänkt på dem, och hur ska det gå med deras kompisar och alla era saker och så ekonomin, hur ska du klara dig ekonomiskt och huset, hur går det med huset? Folk skiljer sig för lätt i dag jo, jo. Annat var det förr"

Ja, mer så.

Men så borde det inte vara, tycker redaktörerna Maria Sveland och Katarina Wennstam. Tillsammans med åtta medförfattare och medsystrar vill de locka fram den första: happy-happy- reaktionen.

I tur och ordning berättar de om sina egna erfarenheter av döda relationer och kapsejsade livsprojekt

Roligast är Maria-Pia Boëthius, vars megafamilj man glatt läser om ett par gånger för att verkligen förstå det spretiga grenverket i hennes släktträd. En massa äkta män och äkta kvinnor, blir exmän och exhustrur och med många barn och barnbarn. Och trots att historien rymmer en sviken man med yxa och en kluven dubbelsäng verkar det jättetrevligt.

Annars är de tio kvinnornas tio historier om tio avslutade relationer ibland lite klyschiga. Berättelserna är ofta bryggda på receptet skilja sig blir fri och framgångsrik och hitta tillbaka till sig själv och blir en bättre människa

Men å andra sidan är livet inte så mycket mer raffinerat än så alla gånger. Kärleken kommer och går. Man vill inte vara ledsen. Man vill vara glad. Happy happy. Och en litterär upplevelse kan man få någon annanstans.

Bokens budskap är inte äktenskapets huvud på ett fat, utan en uppmaning att ifrågasätta vår syn på hur Relationen med stort R ska se ut. Varför vi tycker som vi gör. Vad det är för strukturer som får oss att i kärlekens namn lägga livspussel med superlim, så att man sitter fast i livet, även fast kärleken tagit slut. Och det i relationer som inte gör någon glad. Varken barn, föräldrar eller vänner.

Happy Happy är en familjepolitisk skrift. Och som sådan är den övertygande.

Författare utöver Maria Sveland och Katarina Wennstam är:
Pernilla Glaser
Mian Lodalen
Maria-Pia Boëthius
Åsa Larsson
Katarina Wennstam
Gudryn Schyman
Helena von Zweigbergk
Mia Skäringer
Mari Jungstedt

Varför inga män medverkar i boken? Det fanns inga vars historier höll måttet, hälsar redaktörerna i förordet.