Kiruna

Ingen ansvarig för giftsjön

Ingen kan ställas ansvarig för den kraftigt förgiftade sjön Ala Lombolo i Kiruna. Det visar en ny oberoende utredning som en advokatbyrå för mark- och miljörätt står bakom.

Sjön kan nästan liknas vid en krutdurk. För på botten ligger omkring 170 lådor med spränggranater som Försvarsmakten dumpade 1954. Men det egentliga problemet med sjön är de tungmetaller som under årens lopp spytts ut under LKAB:s ungdom och från Folktandvårdens tidigare verksamhet.

Det faktum att sedimenten är kraftigt förorenade av bland annat 120 till 200 kilo kvicksilver och 1.600 kilo bly har mynnat ut i flera olika utredningar om vems ansvaret är att rena sjön. 

Den senaste i ordningen står två jurister bakom. En oberoende utredning som blev klar den 22 augusti 2011 och som ger beskedet att ingen av aktörerna LKAB, Folktandvården, Kiruna kommun eller Försvarsmakten kan göras ansvarig för den efterbehandling som behövs i dagsläget.

Anledningen är att föroreningarna anses för gamla för att någon ska kunna ställas till svars för dessa. Miljööverdomstolen satte ner foten för drygt ett år sedan och sa i två andra mål och domar att alla föroreningar som uppkommit före 1960 bortser man ifrån.

Det är den nya huvudmannen Sveriges geologiska undersökning, SGU, som har beställt utredningen av advokatbyrån. Projektledaren Björn Lindbom vid SGU kommenterar utredningen:

– Den är inget facit, utan ett inlägg i debatten. Tanken med utredningen var att försöka öppna för nya tankegångar och hitta ett synsätt som alla parter kan tycka är okej. Man får föra ett resonemang, säger han till oddasat.se.

Men enligt utredningen kan LKAB möjligtvis komma att få axla ansvaret längre fram eftersom marken där sjön ligger kommer påverkas av en framtida brytning. Och om vattennivån i sjön förändras och sedimenten blottläggs kan miljökonsekvenserna bli förödande.

Ansvarsutredningen har skickats ut till bland annat LKAB. SGU planerar att ordna ett möte mellan aktörerna i ett senare skede.

– Det är en jätteknivig fråga med inga givna svar. Jag vill tro att berörda parter vill hitta en lösning. Det är en seg gammal surdeg som det vore skönt att få ur världen, säger Björn Lindbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio