KD-kritik efter regeringsbeslut om pensionärer

2:07 min

Många kristdemokrater är idag besvikna på de andra borgerliga partierna efter att KD kördes över i fråga om sänkt skatt för pensionärer i den kommande höstbudgeten.

I går blev det klart att regeringen skjuter fram sitt löfte om sänkt pensionärsskatt till 2013 eller 2014. Till nästa år föreslår regeringen istället ökat bostadstillägg för de pensionärer som har det allra sämst.

– Moderater, centerpartister och folkpartister prioriterar, mot oss kristdemokrater, en sänkning av momsen på restauranger och krogar, framför en sänkning av skatten till pensionärer, säger Anders Andersson.

Andersson är riksdagsledamot och distriktsordförande för Kristdemokraterna i Kalmar Län och en av dem som är upprörd över beslutet.

Även Bengt Germundsson, som sitter i kd:s partistyrelse och är kommunalråd i Markaryd,  är besviken på dom andra allianspartierna, Det är pensionärernas som har körts över  av Centern, Moderaterna och Folkpartiet enligt honom.

– Jag är förvånad över att man i ett sådant här ekonomiskt läge väljer andra reformer i stället för att rikta pengarna till de som är mest utsatta och har det mest svårt i samhället, säger han.

Flera ledande kristdemokrater som Ekot talat med, och som vill vara anonyma, riktar dock en del av sin besvikelse mot partiledare Göran Hägglund.

Inom partiet finns en trötthet, och känslan att Hägglund inte är en "fighter" säger en kristdemokrat.  Flera frågar sig hur skicklig förhandlare han egentligen är.

Några frågar sig varför Hägglund gick ut så hårt och krävde skattesänkningar för pensionär samtidigt som signalerna inåt i partiet var att förhandlingen skulle vara svår att vinna.

Den före detta riksdagsledamoten Eva Johnsson, från Kronoberg är en av dem som tidigare öppet kritiserat Hägglunds ledarskap.

 Att prioritera en skattesänkning var ett av våra viktigaste krav. Det var också det som Hägglund hade med sig in i förhandlingarna och det är klart att utdelningen inte varit lika stor som vi hoppats.

Vilket ansvar har Göran Hägglund?

-- Han är den som har lett förhandlingarna från vår sida så det är svårt att bortse från hans ansvar, säger Eva Johnsson.