MILKO/ARLA

Fusionen - en dyr affär för bönderna

1:05 min

Den planerade fusionen mellan Milko och Arla kan bli dyr för Dalarnas bönder. Det menar Thomas Lindell på tidningen Veckans Affärer, som i sin tidning har varit väldigt kritisk mot den här affären.

– Det som jag reagerar mest mot är att det är en orättvis uppgörelse för bönderna eftersom de ska betala 27 öre per kilo invägd mjölk, vilket innebär att de i många fall får betala flera hundra tusen för att komma med i Arla. Vilket man inte göra om man individuellt söker medlemskap i Arla, säger Thomas Lindell.

– Monopol är aldrig bra, därför är det inte bra när det är en så dominerande aktör som Arla som har 65 procent av marknaden i Sverige, vill bli ännu större och antagligen har som mål att få upp mot 90 procent, fortsätter han.

Men det finns ju även en tuff konkurrens från utlänska mjölkföretag, är det då ändå inte bättre att värna om den svenska mjölken?

– Arla strategi tror jag är att sälja in den danska mjölken i Sverige eftersom man i Danmark har ett stort överskott av mjölk, så vill man avsätta det i Sverige, säger Thomas Lindell.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se