2011-09-07

Radion gav flest tidig information om Norgedåden

Över 60 procent av svenskarna fick veta om sprängningen i Oslo redan på eftermiddagen den 22 juli. Av dessa fick en av tre sin information via Sveriges Radio där P4 var främsta informationskällan. Det visar en undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio.

– Sveriges system för krisinformation bygger på att Sveriges Radios lokala sändningar i P4 är huvudkanalen. Undersökningen från Novus antyder att många människor håller sig uppdaterade med hjälp av radio. Men samtidigt borde siffran vara ännu högre. Såväl vi som regering och riksdag har anledning att fundera på undersökningsresultatet”, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors i en kommentar.  

Radio var den vanligaste (34 %) informationskällan bland dem som först fick nyheterna om vad som hade hänt i Norge. Hälften av dessa hade lyssnat på P4. 23 procent fick sin information via TV och 18 procent via Internet.

Senare på kvällen kände 85 procent av svenskarna till vad som hänt i Norge då TV tog över som den vanligaste informationskällan. 69 procent svarar att de valde SVT för att fortsätta följa händelseutvecklingen. Användningen av tidningar på Internet ökade under denna period.

Mobiltelefonen tycks inte ha fått något riktigt genombrott, vare sig som första informationskälla eller som källa till vidare information, vid denna nyhetshändelse.

Undersökningen som gjorts av Novus på uppdrag av Sveriges Radio, genomfördes under v 33-34, och visar att radion fortfarande fungerar som första informationskanal för en stor del av befolkningen vid stora händelser. Undersökningen visar också att public service-medierna över huvud taget är de medier som svenskarna vänder sig till i första hand för att få relevant information i sådana här situationer.

I undersökningen deltog 1 800 personer i en kombination från Novus Sverigepanel och Sveriges Radios egen webbpanel.

För mer information om undersökningen
Ingrid Östlund, chef Publik och analysavdelningen
ingrid.ostlund@sverigesradio.se
08-784 50 62

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
bengt.arwen@sr.se
08-784 17 59