Ishockey

Stefan Liv är död - helt lag i kraschen

1:18 min

Ryska elitishockeylaget Lokomotiv Yaroslavl, där HV-legenden Stefan Liv från Jönköping spelar, har kraschat i en flygolycka. Liv är en av dem som bekräftats död.

Lokomotiv är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och har flera kända spelare i sin A-lagstrupp - däribland svenske landslagsmålvakten Stefan Liv, som i många år spelat i HV 71.

Enligt den ansedda ryska tidningen  fanns Stefan Liv, med närmare 500 matcher med HV 71, med på planet och enligt lokala medier var Liv en av de som omkommit. Strax efter klockan 17 på onsdagseftermiddagen bekräftade den svenska ambassaden i Moskva att Stefan Liv är en av de omkomna.

Flygplanet ska ha störtat några minuter efter start, uppger ryska nyhetssajten Life News. Vrakdelarna ligger cirka fyra kilometer från Tunosjno-flygplatsen.

De omkomna är 33 passagerare och tre besättningsmän.

Lokomotiv Jaroslavl ska enligt spelschemat inleda årets KHL-spel med match i Minsk på torsdagen.

Preliminära uppgifter från de regionala transportmyndigheterna talar om två överlevande, rapporterar nyhetsbyrån Ria. Enligt Life News är det besättningsmannen Aleksandr Sizov samt 26-årige ryske landslagsspelaren Aleksandr Galimov som överlevt.

Delar av det kraschade flygplanet ska ha hamnat i floden Volga.

Flygplanstypen Jak-42 utvecklades under 1970-talet och togs i bruk på 1980-talet.

Fel på den tekniska utrustningen kan vara anledningen till att flygplanet kraschade

"Ett tekniskt fel anses vara orsaken till kraschen", säger en källa som arbetar på Tunoshna airport, där planet lyfte ifrån.

Vädret i Jaroslavl ska ha varit bra, med endast några moln på himlen.

Stefan Liv är en av Sveriges mest meriterade ishockeymålvakter och var med och vann OS-guld 2006 i Turin. Han har också vunnit ett VM-guld, ett silver och två brons och är svensk mästare med HV 71 tre gånger.

Stefan Liv lämnade Jönköpingsklubben för spel i ryska KHL efter sitt senaste SM-guld 2010. Den 30-årige Liv gjorde en stark säsong i Sibir Novosibirsk förra säsongen och värvades till Lokomotiv Jaroslavl inför den här säsongen.

/TT