L-G Jansson: "En ruggig förlust för hela Sverige"

0:50 min

Radiosportens hockeyexpert L-G Jansson kommer minnas den alltför hastigt bortgångne Stefan Liv som en av hockeysveriges absolut bästa målvakter.

Nyheten om att ishockeymålvakten  tillsammans med de flesta av sina lagkamrater i den ryska KHL-klubben Lokomotiv Jaroslavl har förlamat hela hockeysverige.

– Det här är ju förkrossande för ishockeyn. Han tillhörde ju profilerna i svensk ishockey under framför allt 2000-talet, säger Radiosportens mångårige expertkommentator L-G Jansson.

– Sett över tid tillhör han Sveriges fem bästa målvakter de gångna åren. Hans skicklighet är ju väldokumenterad. Hans värme och närhet gör ju att det är en ruggig förlust, inte bara för Jönköping, utan för hela Sverige, säger Jansson.

L-G Janssons kommentatorkollega, Radiosportens Lasse Granqvist, reagerade givetvis även han med bestörtning när beskedet om olyckan nådde honom.

– Det är lite svårt att formulera sig på ett vettigt sätt när det händer sådan här saker som är så svårbegripliga och så tuffa att ta till sig, säger Granqvist.

Vad är din bild från dina möten med Stefan Liv?

– Oförställd. Han hade en god personlighet och han spred en värme runt sig. Han var inte stressad ens när det gick dåligt utan konstaterade att livet gick vidare trots det.

– Tack vare hans personlighet och naturlighet swå köpte man alltid hans åsikter, vilka de än var. Det tror jag betyder mycket i ett lag. En som kan lugna alla och sprida ett leende i ett omklädningsrum.

Stefan Liv, som bland annat vunnit OS-, VM- och SM-guld, blev 30 år gammal.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Kenneth Range
kenneth.jansson@sr.se