Kritik mot EU-länders behandling av migranter

1:39 min

Hittills i år har troligen omkring 2 000 migranter omkommit när de har försökt korsa Medelhavet. Den uppgiften kommer från Europarådet, som kritiserar flera EU-länder för att inte ha gjort tillräckligt för att rädda livet på migranterna.

– Vi måste få fakta på bordet så att vi vet vad som gick fel, säger den nederländska senatorn Tineke Strik.

På Europarådets uppdrag har hon försökt kartlägga vad som har hänt med de flyktingar och migranter som har försvunnit på vägen från Nordafrika mot Europa.

I våras la Strik fram en rapport i ärendet, och nu säger hon sig ha nya uppgifter om att ungefär 2 000 personer har försvunnit och troligen dött på väg över Medelhavet i år.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattade i maj antalet omkomna migranter till 1 200. Enligt Striks siffror har alltså dödsolyckorna på rangliga migrantbåtar fortsatt under sommaren i samma höga takt som i våras.

Vid ett möte i Rom i dag riktade Tineke Strik särskild kritik mot ett fall i maj. Då dog 61 migranter efter att deras fartyg fick motorhaveri och drev omkring på Medelhavet i två veckor.

Enligt flera uppgifter hade italienska militärfartyg minst två möjligheter att rädda de nödställda, men de gjorde inget och bara ett tiotal personer överlevde dödsresan på flyktingbåten.

– Var det något fel i kommunikationen eller var det ett överlagt beslut att inte rädda de här människorna, frågade Strik när hon träffade italienska tjänstemän och några av de som trots allt överlevde den här resan på Medelhavet.

Strik kritiserar också EU:s övriga medlemsländer för att hittills inte ha gjort tillräckligt för att rädda livet på nödställda migranter från Nordafrika.