Rysk dödskrasch fyller på svart olycksstatistik

1:54 min

I Ryssland sörjer man i dag de 43 som dog i gårdagens flygkatastrof där i stort sett hela ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl förintades. Olyckan är ännu en av flera allvarliga det senaste året.

Bland de omkomna spelarna fanns flera utlänningar, bland annat svenske målvakten Stefan Liv.

I dag besöker president Dmitrij Medvedev katastrofplatsen och tvingas nu konstatera ännu en i en lång rad av tragiska olyckor det senaste året.

I går kväll fylldes Jaroslavls gator av sörjande invånare som försökte förstå det som hänt. Ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl var stadens stolthet.

Utanför den stora idrottsarenan samlades ishockeyfans med ljus och blommor och halsdukar i klubbens färger.

Stundtals lät det som efter en match när de som samlats, många unga, började ropa sina vanliga hejarramsor. I morgon skulle klubben ha spelat premiärmatchen i hockeyligan KHL mot Dinamo Minsk i Vitryssland.

– Varför händer det här? Varför har vi inga pålitliga flygplan, sa Jaroslavl-bon Dmitrij Luchnikov till nyhetsbyrån AFP.

Det är en fråga som många i Ryssland i dag ställer sig. Sommarens ryska olycksstatistik är svart.

I juni omkom över 40 människor när ett plan från RusAir kraschade vid inflygning till staden Petrozavodsk i Karelen.

I början av juli dog flera personer när ett plan tvingades nödlanda i Sibirien. Den 11 juli sjönk turistbåten Bulgaria på floden Volga och tog med sig 117 människor, många barn, i djupet.

På president Dmitrij Medvedevs schema stod sedan tidigare ett besök i Jaroslavl under dagen. Där hålls just nu ett internationellt politiskt forum med flera av världens toppolitiker som gäster.

Nu har planerna ändrats och Medvedev kommer under dagen istället att bege sig till olycksplatsen för att hedra minnet av de omkomna.

Han ska även hålla möte med bland annat ryska katastrofministeriet och transportministeriet. Efter sommarens tidigare flygolyckor beordrade Medvedev att olycksplanen skulle tas ur bruk.

I går meddelade ansvarig myndighet att alla plan av typen som kraschade i Jaroslavl, en Jak-42, skulle undersökas.

Vid midnatt skrev Dmitrij Medvedev ett inlägg på mikrobloggen Twitter där han uttryckte sin sorg. Svaren i samma mikroblogg var snabba.

"Och hur mycket till ska vi behöva sörja? Räckte det inte med Bulgaria? Nu är det dags för hårdare tag" löd en kommentar.

Flygkraschen i onsdags gör att Ryssland passerar Kongo-Kinshasa i topp på den svarta listan över flest döda i civila flygolyckor under 2011.

Hittills i år har 121 personer omkommit i sju olyckor i Ryssland mot 106 i tre olyckor i Kongo, skriver tidningen The Moscow Times, med hänvisning till internationell flygstatistik, enligt TT.

I fjol omkom totalt 122 personer i fyra olyckor i Ryssland, inklusive de 96 som dog när den polske presidenten Lech Kaczynskis plan störtade i Smolensk