9 SEPTEMBER 2011

Grunge - modet och musiken som föddes med Nirvanas Nevermind 1991

Rutiga flanellskjortor, skitigt hår och grova kängor. Distade gitarrer, skevt ljudande harmonier, mumlande sångstil och texter om frustration och tonårsångest. I veckans STIL tar vi en titt på den musikstil som kom att sorteras in under rubriken ”grunge” och som – lite oväntat – kom att påverka modet, med början för ganska exakt 20 år sedan. Den 24 september 1991 släppte nämligen Nirvana sitt album, Nevermind. På den fanns singeln Smells like teen spirit, som blev en sorts global hymn som omfamnades av en hel generation.

Grunge som musikgenre må vara stendöd, men begreppet lever vidare. I höstens modekollektioner refererar både den unge designern Joseph Altuzarra och den gamle räven Karl Lagerfeld för Chanel, till just grunge i sina kollektioner. Om hur det hela började, och fick fäste, berättar vi om i veckans STIL.

Det nya soundet kom från Seattle och musiktidningen Spin tvekade inte att skriva: ”Seattle är just nu lika viktigt för rocken, som Betlehem var för kristendomen”. Och bandet Nirvana blev plötsligt (och ganska motvilligt) posterpojkar för en ny genre som vände ryggen till slickad pop och uppglammad rock från Los Angeles. De var förstås inte ensamma. Band som Soundgarden, Alice in Chains och Pearl Jam (som också de firar 20-årsjubileum i år) följde efter på hitlistorna. Bubblade under gjorde band som Mudhoney. Alla sinsemellan väldigt olika, men gemensamt var att de alla bejakade en råare och mer känslomässigt laddad stil, som uppfattades som mer genuin i sitt uttryck än den välproducerade musik som dominerade dåtidens hitlistor.

Uttrycket ”grunge” blev den minsta gemensamma nämnaren, och det blev över allt förekommande. Grunge klistrades inte bara på musik, utan även på mode. Eller ett slags anti-mode. Det varken kostade, eller krävdes särskilt mycket, för att följa grungemodet. För kläderna – jeans, skjortor, urtvättade tröjor och grova kängor – fanns redan ofta i garderoberna hos fansen. Ingen hade dock betraktat plaggen som det minsta trendiga. Grunge förändrade det.

Många ville slå mynt av trenden. I programmet berättar vi bland annat om hur designern Marc Jacobs lade grunden till sin framgång genom en misslyckad, men omskriven, grungekollektion, 1993. Vi får även höra hur den rutiga flanellskjortan (skogshuggarskjortan) har kapats av olika grupper genom åren, från New Yorks gaykretsar till Seattles grungegäng. Vi har bland annat talat med Karin Sundvall, kostymör till bioaktuella filmen Jägarna 2, där den rutiga skjortan har sin givna plats. Dessutom har vi träffat två stora grungefantaster, systrarna Sara Wiklund och Emilie Bravo, som berättar om hur det kändes att vara ett fan i Sverige när det begav sig i början av 90-talet. Inte minst då Pearl Jam spelade i Stockholm. Och så får vi höra om hålens betydelse i kläder. De kan vara rätt, och helt fel.

Veckans gäst är Jonna Bergh, chefredaktör för tidningen Styleby (och tidigare musikjournalist med faiblesse för just grunge).