Palestinsk ambassad i Sverige

Samma dag som palestinierna börjar en kampanj för att bli världens 194:e stat uppgraderas den palestinska delegationen i Stockholm till ambassad. Men Folkpartiet protesterar mot beslutet som sägs vara taget på egen hand av utrikesminister Carl Bildt.

Den 20 september väntas president Mahmoud Abbas i FN begära formellt och fullvärdigt FN-medlemskap. Planerna kritiseras av USA och Israel för att det kan försvåra nya fredssamtal.

Om palestinierna inte får stöd nog i generalförsamlingen kan de vända sig till säkerhetsrådet.

Inom EU finns inte någon klar linje för ett erkännande av en palestinsk stat.

Hala Husni Fariz har av palestinierna kallats för ambassadör i Sverige sedan hon kom hit i juli i år. Över hela världen har palestinierna utsända ambassadörer. I arabvärlden och de flesta afrikanska länder sitter de på erkända ambassader.

Men i flertalet EU länder heter för representantkontor eller diplomatiska representanter och har inte ambassadstatus.

Från och med i dag har palestinierna en officiellt erkänd ambassad i Sverige, medan övriga Norden och stora EU länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien inte givit full ambassadstatus till de palestinska representanterna.

Utrikesminister Carl Bildt tog formellt emot 56 åriga Hala Husni Fariz på utrikesdepartementet i dag. Uppgraderingen är en följd av att " det palestinska statsbyggandet arbetet har gjort stora framsteg" heter det i ett pressmeddelande från UD.

Till TT säger utrikesminister Bildt att det nu är viktigt att parterna återupptar förhandlingar som leder till en tvåstatslösning och skapandet av en demokratisk och hållbar palestinsk stat.

Men Folkpartiets utrikespolitiske talesman Fredrik Malm är emot beslutet.

– Det är tråkigt att Carl Bildt har fattat det beslutet och det är olyckligt att det kommer just vid den tidpunkt när FN ska diskutera ett erkännande av en palestinsk stat, säger han till TT.

Malm hävdar att Carl Bildt tagit beslutet på egen hand och att det inte har varit uppe till samordning i regeringskansliet.