Svårare att leva som muslim efter 11 september

2:20 min

Mer än hälften av USA:s muslimer säger i en undersökning att det har blivit svårare att leva som muslim i landet efter 11-septemberattacken för tio år sedan, även om flertalet samtidigt betraktar USA som ett bra land att leva i. Det visar en nyligen genomförd attitydundersökning som den amerikanska tankesmedjan och opinionsinstitutet Pew Research Center låtit göra inför tioårsdagen av terrordåden.

Den ledande New York-imamen Shamsi Ali säger att det finns tydliga problem för muslimer i USA. Muslimer utsätts för övergrepp på olika håll och nio delstater försöker stoppa eller begränsa rätten för oss att utöva vår religion, säger Shamsi Ali och menar det är inte bara ett dåligt tecken för muslimer utan även för USA.

Exakt hur många muslimer det finns i USA är oklart, eftersom det inte existerar någon officiell statistik över religiös tillhörighet, det antal som brukar nämnas varierar så mycket som mellan 1 och 7 miljoner av USA:s drygt 300 miljoner invånare.

Pew-institutet sätter antalet till knappt 2,8 miljoner, och en majoritet av dem tillfrågade i undersökningen säger alltså att det har blivit tuffare för dem sedan 11 september-attackerna för tio år sedan, det talas om allt från förolämpningar, fysiska övergrepp till känslan som fyra av tio tillfrågade har av att myndigheterna övervakar dem mer än de gör med andra grupper.

Trots att över 80 procent säger att självmordsattentat och andra våldsdåd mot civila i islams namn aldrig är försvarbara, så berättar imamen Shamsi Ali att han i sitt arbete inte sällan anklagas för att ljuga när försöker förklara för icke-muslimer i USA att islam är en fredlig religion.

De kritiska ser att det är muslimer som ligger bakom terrordåd på olika håll i världen, och då framstår jag som en lögnare i deras ögon, och även om det är jobbigt, så tycker jag ändå att kunskapen om islam ökat markant under åren efter terrorattackerna bland en majoritet av amerikanerna.