Europas bilar kan utrustas med larmsystem

1:56 min

Från 2015 ska alla nya bilar i Europa utrustas med en apparat som själv ringer upp larmcentralen om bilen råkar ut för en allvarlig olycka. Det här förslaget kom i dag från EU-kommissionen.

Varje sekund räknas när en svårt skadad person behöver vård efter en trafikolycka. Enligt EU-talesmannen Jonathan Todd kommer ett obligatoriskt så kallat e-callsystem därför att kunna rädda hundratals liv varje år.

EU har redan bidragit med forskningsstöd för att ta fram den här lilla apparaten, knappt större än en tändsticksask. Med e-callsystemet installerat i bilen känner apparaten själv av en möjlig krock. Systemet ringer då upp larmcentralen, som direkt får veta att och var olyckan har skett. Ambulansens utryckningstid beräknas upp till halveras, jämfört med om en person själv ska ringa SOS Alarm och berätta om olyckan.

Om en bilförare känner starkt tryck över bröstet och misstänker en hjärtattack ska man kunna trycka på knappen och aktivera e-call. Däremot poängterar EU-kommissionen att ecallsystemet förstås inte ska användas för att till exempel kunna be larmcentralen om hjälp att hitta vägen.

EU-kommissionen vill att e-callsystemet ska bli obligatoriskt i alla nya personbilar och lätta lastbilar från 2015, och i ett första steg uppmanas i dag alla EU:s medlemsländer att kräva att mobiloperatörerna anpassar sina system så att de kan skicka sådana här e-callsamtal vidare till larmcentralen.

EU-parlamentets transportkommitté och flera EU-regeringar har redan välkomnat kommissionens förslag.

E-callsystemet beräknas kosta under en tusenlapp per bil.