11 september uppmärksammas i ceremoni

2:17 min

I det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon samlas anställda i dag för en ceremoni för att minnas terrorattacken den 11 september 2001.

För många av militärhögkvarterets anställda förändrades livet dramatiskt efter att ett av kaparnas flygplan kraschade rakt in i försvarsdepartementet.

William Layer visar mig runt i Pentagons vindlande korridorer, hans kontor ligger på en ödesmättad plats, precis här störtade ett kapat Boeingplan in genom väggen den 11 september 2001.

Layer arbetade som sekreterare då och var i en annan del av den jättelika byggnaden den där morgonen. Han förstod så fort han hörde explosionen att det var en terroristattack.

184 personer dödades här i försvarshögkvarteret när terroristerna slog till. Och attackerna kom att få följder för alla Pentagons anställda, framförallt genom krigen i Irak och Afghanistan.

William Layer fick snart byta sitt skrivbordsjobb mot krigföring i fält - och skickades till Bagdad.

– Först höll jag på att dödas i Pentagon, sedan i Bagdad, säger Layer.

Han kom tillbaka till USA skottskadad, och djupt kritisk till Irakkriget.

USA hade inte anledning att attackera Irak. Det finns vissa kriterier för att gå i krig, och de var inte uppfyllda, säger William Layer.

I dag jobbar han kvar i ett försvarsdepartement som vuxit kraftigt sedan attacken. USA:s årliga militärbudget är i dag dubbelt så stor som för tio år sen.

Layer är numera civilanställd inom armén och har bytt uniformen mot grå kostym.

– 11 september kommer jag aldrig över, säger han, det datumet ändrade historien och det ändrade mitt liv.