Mullers uttalande upprör kronofogden

1:35 min

Kronofogden reagerar nu starkt på Saabs vd Viktor Mullers uttalande i morse i Ekot att det finns pengar till de anställdas löner men att företaget enligt lag inte får betala ut dem eftersom många underleverantörer också kräver pengar från Saab.

Mullers besked kom som en överraskning för Kronofogden.

– Absolut jag har ställt den frågan tidigare och då har man inte haft de pengarna, säger Hans Ryberg, enhetschef på kronofogden i Uddevalla.

Han säger också att Viktor Muller har gjort sig skyldig till ett brott mot upplysningsskyldigheten. I och med att uppemot ett hundratal av Saabs underleverantörer har vänt sig till Kronofogden för att få ut de pengar som Saab är skyldigt så ska alla företagets tillgångar rapporteras till kronofogden. Kronofogden vänder sig också mot Viktor Mullers uttalande där han antyder att det är han som bestämmer vem som ska ha pengarna.

Hans Ryberg på Kronofogden säger att det absolut inte är Viktor Muller som bestämmer vilka som ska ha pengar:

– Är kronofogden inblandad så är det vi som ska ha pengarna.

Efter Viktor Mullers uttalande ska nu Kronofogden under dagen vända sig till Saab och ställa frågan hur mycket pengar Saab har och varför de inte har betalats in till Kronofogden. Om inte Viktor Muller rättar sig efter reglerna så riskerar han att bli häktad.

– Javisst det gäller alla gäldenärer som hamnar i den här situationen och inte upplyser oss om vilka tillgångar som finns i bolaget.