Terrorhot mot USA inför tioårsdagen

1:37 min

Ett specifikt terrorhot mot USA inför tioårsdagen av terrordåden den 11 september har upptäckts, uppger amerikanska myndigheter. De beskriver uppgifterna om hotet som trovärdiga, men obekräftade.

– Uppgifterna har inte blivit bekräftade, men vi lever i en värld där vi måste ta sådana här hot på allvar, och det ska vi definitivt göra, sa borgmästare Michael Bloomberg på en presskonferens i går kväll.

Enligt en rapport från FBI och departementet för inrikessäkerhet så rör det sig om en plan att attackera mål i New York och Washington DC med bilbomber.

De uppgifter som finns pekar på att det rör sig om tre personer som planerar att genomföra attackerna. En av de här personerna ska vara amerikansk medborgare.

De amerikanska myndigheterna ska ha kommit den här terrorplanen på spåren, bland annat med hjälp av information som de kommit över i samband med att Usama bin Ladin dödades i Pakistan i maj tidigare i år. 

President Barack Obama och den amerikanska kongressen informerades om det här nyupptäckta hotet i går. De omfattande säkerhetsåtgärderna inför årsdagen har nu förstärkts ännu mer.

Men, som sagt, uppgifterna är obekräftade och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg manade i går till lugn.

-– Ser ni något misstänkt så rapportera det till polisen, men fortsätt att leva era liv som normalt, uppmanade han New York borna. Och så sa han att han själv tänkte fortsätta att ta tunnelbanan till jobbet.