Motala

Unik begravningsplats hittad

1:35 min

En mycket märklig begravningsplats från den äldre stenåldern har hittats i samband med utgrävningar i Motala. Ett dussintal skallar och ben har lagts ner på botten i en forntida sjö.

Det mycket speciella begravningssättet har inte hittats vid andra arkeologiska utgrävningar i Sverige från den här tidsåldern, berättar Fredrik Hallgren, projektledare på Kulturmiljövård Mälardalen, som undersökt platsen.

– Det är ett exempel på en väldigt annorlunda religiös ritual som man inte påträffat förut. Har hittar vi människokranier från individer som först har skeletterats på en annan plats och det är inte hela människokroppar.

Den annorlunda begravningsplatsen från äldre stenåldern hittades  strax norr om Motala ström cirka 500 meter från centralstationen.  Där har det legat en större boplats för runt 8000 år sedan.

Hittills har ben från omkring femton personer grävts fram och tio skallar och ett lårben har dataterats. Forskarna vet inte varför man valt det här begravningssättet, men människorna levde som jägare och samlare och flyttade omkring efter årstiderna. 

– Om det är så att någon har dött under loppet av säsongsförflyttningarna så kanske de är begravda på den platsen, men det kan ha varit viktigt att ta tillbaka någon del av individen, säger Fredrik Hallgren.

Han tillägger dock att det också kan finnas en annan förklaring.

– Det kan röra sig om troféer från strider mellan olika grupper.

Nu ska fler analyser visa om det finns ett släktskap mellan kranierna och om de kommer från platsen. Detta för att försöka slå fast vad det har varit för typ av begravningsplats.

Oavsett vad de analyserna kommer dock det som arkeologerna hittat att få betydelse för kommande utgrävningar, säger Fredrik Hallgren.

– De ger en överraskande bild av vårt äldsta förflutna.