Eskilstuna

Formverk flyttar till Serbien

4:09 min

Galleri Formverk i Eskilstuna ställer ut för sista gången i Eskilstuna med start idag. Sedan flyttar verksamheten till Serbien. Utställningen heter Rise and Shine.

Vilken roll kommer plast få i det framtida samhället? Den frågan ställer sig Signe Johannessen, en av konstnärerna som deltar i utställningen.

– Det projektet som jag jobbar med just nu började på en strand på Fårö, där en bit plast och en fossil kom ut ur det gråa bruset och blev väldigt viktigt för mig.

I en liten glasmonter på golvet i Formverks galleri finns en installation av vit sant, vita fossiler och digitala kontakter som är gjutna i fin vit laserplas.

Installationen är en medveten kommentar till utvecklingen i samhället, berättar konstnären Signe Johansson. Hon är en av konstnärerna som driver Art Lab Gnesta, ett centrum för experimentell konst och hon står bakom installationen som inte är färdigt verk utan en bit av den arbetsprocess hon är uppe i just nu.

– Jag känner att plasten blir mer och mer viktig och laddad. Om du ser på hur viktig plasten är för oss idag och hur vi använder plast idag, så kan man leka med tanken, vad kommer vara mer värdefullt i framtiden, guld eller plast, berättar hon.

Rise And Shine pågår en månad framåt och förutom Signe Johannessen medverkar en grupp nationellt och internationellt kända konstnärer.

Besökaren möts av en blandning av ljud i galleriet, där musiken från Petra Lindholms videokonst, Mormorsöga, blandas med ljudet från Barbro och Peter Johanssons ljud- och ljuslådor som visar olika scener från Malmö och någonstans i bakgrunden hörs också hundskallet från en av finländaren Seppo Renvalls videoverk.

Just videokonst är någonting som Stina Pehrsdotter och Niclas Hallberg, konstnärsparet bakom Formverk haft fokus på under de tre år de drivit galleriet i Eskilstuna och på utställningen kan man se ett urval av videoverk av konstnärer från Island, Finland och Sverige, i ett 45 minuter långt program.

Stina Pehrsdotter som själv bidrar med en stillbild på sig själv från ett fotoprojekt som heter Multiple Nature berättar att Rise And Shine blir Formverks sista utställning i Eskilstuna.

I vår säger hon och Niclas Hallberg hejdå till Eskilstuna och flyttar verksamheten till Serbien.

Vilken känsla hoppas du att besökarna går härifrån med?

– Glädje och nyfikenhet på att se mer av modern konst. och jag hoppas också att besökarna vill ta till sig det samtida uttrycket som vi vill utveckla, som har varit vårt syfte.

Hur har Eskilstunapubliken varit som konstpublik?

– Det har varit både bu och bä. Vi har känt oss uppskattade i mångt och mycket, men vi har saknat ordentligt stöd. Eskilstuna är inte en konststad, det har vi märkt, och det är lite synd. Men det är ingen anledning till att vi inte fortsätter här. Att ha Serbien som bas gör oss mer centrala i Europa och vi har goda möjligheter att utnyttja de kontakter och nätverk vi har.