Tony Blair varnar för ett fortsatt krig mot terrorn

2:00 min

Tony Blair, Storbritanniens tidigare premiärminister, varnar för att kriget mot terrorismen långt ifrån är över och pekar ut Iran som den verkliga fienden.

– Ett regimskifte i Teheran skulle omedelbart göra mig betydligt mer optimistisk om utvecklingen i regionen, säger Tony Blair i en intervju med den brittiska tidningen The Times. 

Tony Blair, som numera är sändebud i Mellanöstern för den så kallade kvartetten (FN, EU, USA och Ryssland) för en fredsprocess i regionen, varnar också för vad som kan hända om Iran lyckas fullfölja sitt kärnvapenprogram.

Irans inblandning i krigen i Afghanistan och i Irak gjorde insatserna betydligt mer komplicerade än han först räknat med och han erkänner att han och den amerikanske presidenten George Bush underskattade svårigheterna de stod inför efter den 11 september för tio år sedan.

– Vad vi inte förstod från början var att  även om antalet extremister är relativt få så är antalet människor som köper deras beskrivning av verkligheten oroväckande stort, säger Tony Blair.

Samtidigt påpekar Tony Blair att hur den arabiska våren har gett hopp inför framtiden och har visat att en stor del av människorna i regionen faktiskt vill ha demokrati och öppna samhällen.

– Men kampen är långt ifrån över, säger Tony Blair.