Riksdagen visste om Palestina-ambassadören

1:34 min

Riksdagen kände till att Palestinas representant i Sverige skulle upphöjas till ambassadör. Men folkpartisten Birgitta Ohlsson sa tidigare att de inte kände till det.

– Vi kände inte till det, det var en nyhet för oss.

Vad tycker du om att det har blivit en ambassadör?

– Jag tycker att det är otroligt viktigt med en tvåstatslösning och att vi får ett Palestina och ett Israel som lever sida vid sida. Jag tycker att det är viktigt att man inte utropar olika ensidiga förslag utan att man först sätter sig vid förhandlingsbordet innan man går vidare.

Utrikesminister Carl Bildt ville igår inte berätta vad som hänt.

– Det vill jag inte gå in på. Detta är ett beslut som är i linje med andra europeiska länder gör och det har vi skött på normalt sett inom regeringskansliet.

Carl Bildt ville alltså inte angripa en annan minister i ett annat alliansparti. Men upprörda regeringskällor uppger för Ekot att frågan behandlats i regeringens samordningskansli och även tagits upp i utrikesnämnden där Folkpartiet är representerade.

Men förutom de här anonyma uppgifterna finns också ett dokument som utrikesminister Carl Bildt kan hämta stöd i.

I december förra året besvarade han en skriftlig fråga i riksdagen. På frågan ställd av socialdemokraten Peter Hultqvist skriver Bildt Sverige uppgraderat den palestinska representationens status.

Nästa mening i det skriftliga svaret lyder så här:

Representationens chef kommer att tituleras ambassadör. Slut citat.